Ένα νέο έργο ξεκίνησε το 2019. Ο τίτλος είναι το ” Οδηγός Επιβίωσης Ψηφιακών Μεταναστών” (DISK, 2019-1-PT01-KA204-060898). Η κοινοπραξία αποτελείται από 5 εταίρους (3 οργανώσεις εκπαίδευσης ενηλίκων, ένα πανεπιστήμιο και έναν ειδικό στην ποιοτική εκπαίδευση και τους Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους) με συμπληρωματικές δεξιότητες, εμπειρίες και προσέγγιση στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Ο αιτών είναι το Πανεπιστήμιο του Πόρτο που θα επικεντρωθεί σε ενήλικες με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για περαιτέρω εκπαίδευση, ένταξη και πλήρη συμμετοχή ως Ευρωπαίοι πολίτες , για την επιβίωσή τους στον ψηφιοποιημένο μας κόσμο. 3 οργανώσεις κατάρτισης ενηλίκων είναι καλά διανεμημένες στην Ευρώπη και έχουν συμπληρωματικές προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων: Η ΕΔΡΑΣE (GR) έχει πολύχρονη εμπειρία στην διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης σε απομακρυσμένους τόπους, EFQBL (ΑT) δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους ηλικιωμένους ενώ η Training 2000 είναι μια οργάνωση που παρέχει εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες των ενηλίκων. Η Ossiannilsson Quality in Open Online Learning (QOOL) είναι μια σουηδική εταιρία που ειδικεύεται στην ποιότητα για την εκπαίδευση και τη δημιουργεία Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων.
Στόχοι του έργου DISK
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων που λείπουν από τους ενήλικες , με ιδιαίτερη έμφαση στους λεγόμενους «ψηφιακούς μετανάστες» που είναι άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην κοινωνία εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακών ικανοτήτων τους και ως εκ τούτου, και να τους επιτρέψει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ψηφιακή κοινωνία.
Οι στόχοι είναι να δημιουργηθούν, να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν 15 μαθήματα κατάρτισης διαφόρων ειδικών θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, καλύπτοντας τις ψηφιακές Δεξιότητες ως ” Οδηγός Επιβίωσης Ψηφιακών Μεταναστών” (DISK), ), να χρησιμοποιήσει την «Ανεστραμμένη Μάθηση» (flipped learning 3.0) σαν διδακτική προσέγγιση, as the training approach, δημιουργήσει ένα καινοτόμο εργαλείο αυτοαξιολόγησης βασισμένο στην mandalas, να να δημιουργήσει έναν οδηγό μεταφοράς και εφαρμογής να μεταφέρει τα αποτελέσματα και τα προϊόντα του προγράμματος με ευέλικτο τρόπο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τέλος να δημοσιεύσει τις ενότητες του Toolkit DISK ως Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους (Open Educational Resources – OER) .
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο θα βρείτε στο δικτυακό τόπο του έργου: https://www.disk-project.eu/web/