DISK – Οδηγός επιβίωσης ψηφιακών μεταναστών
Η τελική συνάντηση του έργου DISK έλαβε χώρα από 28-29/4/2022 στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν:
Pedro Ferreira & Sofia Pais (UoP); Peter Mazohl & Katia Østlie (EFQBL); Kylene De Angelis, Pietro Costantini & Sara Caboni (Training 2000); Νίκος Τζιμόπουλος & Μαρία Ιωσηφίδου (ΕΔΡΑΣΕ); Ebba Ossiannilsson (QOOL)
Το πρώτο πράγμα που συζητήθηκε ήταν η επέκταση του έργου. Λόγω εξωτερικών συνθηκών, η πολλαπλασιαστική εκδήλωση στο Πόρτο, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστεί και υποβλήθηκε αίτημα στην εθνική υπηρεσία σχετικά με την αναβολή της ημερομηνίας λήξης του έργου. Η εθνική υπηρεσία συμφώνησε σε παράταση 2 μηνών. Έχοντας αυτό υπόψη, η ομάδα πήγε να εξετάσει ανοιχτά ζητήματα με IOs, συγκεκριμένα IO4 και IO5.
IO4
Αποφασίστηκε ότι οι ομάδες ήταν υπεύθυνες να διασφαλίσουν ότι όλα τα έγγραφα και τα αρχεία και το μανιφέστο θα συμπεριληφθούν το συντομότερο (προθεσμία 8 Μαΐου) στους φακέλους της ενότητας IO4 για μετάφραση, ώστε να βεβαιωθούν ότι όλες οι μεταφράσεις των ενοτήτων θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.
Όσον αφορά τη μορφή της παρουσίασης, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- κατάλογο και περιγραφή των υλικών.
- οδηγίες και υποδείξεις για εκπαιδευτές·
- οδηγό για το πώς να χρησιμοποιηθούν οι Mandala
- οδηγίες σχετικά με τη μετάφραση (αντιμετώπιση μεταφραστικών δυσκολιών για πράγματα όπως βίντεο) και τη μετατροπή/προσαρμογή των ενοτήτων.
ΙΟ5
προθεσμία: τέλος Μαΐου. Αποφασίστηκε ότι ο οδηγός δυνατότητας μεταφοράς πρέπει να περιλαμβάνει: μια περιγραφή σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των μαθημάτων – εκδόσεις και ρυθμίσεις moodle, κ.λπ. – και, στο σημείο 5, κάτι σαν:
- γενική παιδαγωγική προσέγγιση.
- διδάγματα και συμβουλές για και από εκπαιδευτές·
- σχετική ανατροφοδότηση από τους χρήστες.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα συμπερίληψης στοιχείων που προέρχονται από (ανεπίσημες) συνεντεύξεις με εκπαιδευτές.
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν όλα τα άλλα ανοιχτά θέματα Συζητήθηκαν ανοιχτά θέματα με άλλους IO. Όσον αφορά το IO1, η ομάδα μίλησε για τη δυνατότητα συνεργασίας με μάνταλα για τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη σαν στοιχείο που θα μπορούσε να τεθεί ως στοιχείο web/διαδραστικό. Σχετικά με το IO2 έγινε σαφές ότι το περιεχόμενο του μαθήματος με περιγραφή των δεξιοτήτων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σύμφωνα με ένα ομοιογενές μοντέλο (όπως αυτό από τον χάρτη δεξιοτήτων. Τέλος, όσον αφορά το IO3, θα χρειαστεί να δημιουργηθούν σήματα.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η διάδοση του έργου. Εκτός από τη συμφωνία για ένα νέο ενημερωτικό δελτίο που θα σταλεί τον Ιούνιο, η ομάδα ενθαρρύνθηκε να συμπληρώσει το αρχείο excel όπου αναφέρονται οι δραστηριότητες διάδοσης.
Όλες οι υπόλοιπες συνεδριάσεις της διευθύνουσας επιτροπής είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εικονικά και θα πρέπει να αρχίσουν να επικεντρώνονται στην αναφορά θεμάτων και καθηκόντων.